Przejdź do treści
Strona główna » Cortado, cafe con hielo, cafe bombon – czym wyróżniają się hiszpańskie kawy?

Cortado, cafe con hielo, cafe bombon – czym wyróżniają się hiszpańskie kawy?

Włoska kawa to klasyk, który dla wielu miłośników pobudzającego napoju jest stawiany na pierwszym miejscu wśród tego rodzaju propozycji. Nie każdy jednak miał okazję spróbować esencji hiszpańskich, które delikatnie różnią się od tradycyjnego espresso, caffe latte czy cappuccino. Poznaj najpopularniejsze kawy tworzone w Hiszpanii i sprawdź, czym się one charakteryzują.

Kawa po hiszpańsku we własnym zaciszu domowym!

W polskich kawiarniach i restauracjach, a także prywatnych przestrzeniach kuchennych dominują klasyczne włoskie kawy, które tworzone są na bazie espresso oraz mlecznych dodatków. Coraz częściej w menu pojawiają się także propozycje alternatywne takie jak przelewy czy wywary z AeroPressów i innych niż ekspresy sprzętów.

Uwagę warto poświęcić również propozycjom z innych krajów posiadających własne, rodzime sposoby parzenia mieszanek kawowych. Przykładem są kawy hiszpańskie, które są na tyle proste, że można przygotowywać je nawet w prywatnym zaciszu domowym. Niektóre z nich przypominają włoskie napoje, inne natomiast różnią się metodą parzenia oraz samym smakiem i aromatem.

Niezależnie od tego, na jaki napój pobudzający napój ma się ochotę, warto przygotowywać go na bazie sprawdzonej mieszanki. Najlepiej sprawdzają się świeżo mielone ziarna, które sprowadzane są z najlepszych upraw całego świata. To, jaki konkretnie produkt przypadnie danej osobie najbardziej, zależy od jej indywidualnych preferencji smakowych. Wiele propozycji zarówno klasycznych, jak i tych wzmocnionych nutami kwiatowymi, czekoladowymi, karmelowymi czy herbacianymi można znaleźć w sklepie Cafe Silesia.

Czym wyróżniają się hiszpańskie kawy?

Na terenie słonecznej Hiszpanii kawę spożywa się na kilka sposobów. To, co charakteryzuje te rejony, to fakt, że napoje powinny być powolnie sączone, a nie pite w pośpiechu. Istotny jest sam rytuał spożywania pobudzającej propozycji, który ma gwarantować odprężenie. Warto zapoznać się z kilkoma charakterystycznymi dla tego regionu propozycjami, a wśród nich znaleźć tę, która najlepiej wpasuje się w dane kubki smakowe.

Kawa Cortado

Kawa Cortado idealnie sprawdzi się dla miłośników intensywnych smaków. Propozycja tworzona jest na mocnym espresso doppio wykonanym ze świeżo mielonej kawy ziarnistej, które zapewnia maksimum pobudzenia w ciągu dnia. Przygotowany wywar dla złagodzenia smaku urozmaica się delikatnie spienionym mlekiem. Cortado jest pite zazwyczaj do śniadania, ponieważ duża zawartość kofeiny potrafi przygotować organizm na intensywny dzień w pracy.

Cafe con hielo

Na terenie Hiszpanii nie może zabraknąć ochładzającej propozycji kawy mrożonej. Nosi ona nazwę Cafe con hielo i jest tworzona na bazie aromatycznego (zazwyczaj podwójnego) espresso, dużej ilości kostek lodu oraz ulubionego napoju mlecznego!

Cafe bombon

Dla osób szukających słodszych propozycji poleca się Cafe Bombon. Dla niektórych propozycja ta przypomina bardziej deser niż sam napój pobudzający. Do jego przygotowania potrzebne jest:

  • espresso doppio lub kawa z kawiarki,
  • kilka łyżeczek mleka skondensowanego.

Pierwszym krokiem jest zrobienie bazy,  a więc przelanie do szklanki słodkiego mleczka skondensowanego. Następnie do niego wystarczy delikatnie wlać zaparzone espresso. Ważne, aby przy serwowaniu warstwy się nie pomieszały. To do smakosza należy decyzja, czy podany napój będzie wymieszany, czy też nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *