Strona główna » Dieta w autyzmie

Dieta w autyzmie

Autyzm to zaburzenie rozwoju mózgu. Osoba, która zmaga się z tym ma problemy z relacjami społecznymi. Taki człowiek ma trudności w nawiązywaniu relacji, różnego rodzaju deficytami w komunikacji, charakterystycznymi i uporczywymi zachowaniami. Pierwsze objawy autyzmu można zauważyć u dzieci przed trzecim rokiem życia. Przyczyny autyzmu wciąż są badane i rozpoznawane. Istnieją pewne bodźce, które sprzyjają pojawienie się autyzmu: późny wiek rodziców, uszkodzenie układu nerwowego, problemy związane z metabolizmem, poważne infekcje.
Autyzm objawia się:

  • unikaniem kontaktu wzrokowego
  • brakiem reakcji na imię i gaworzenia w okresie niemowlęcym
  • opóźnienie w rozwoju mowy
  • częstym powtarzaniem zwrotów
  • trudność w wyrażaniu uczuć

Jak powinna wyglądać dieta osoby ze spektrum autyzmu

Autyzm to nie choroba, dlatego też nie ma możliwości jego wyleczenia. Najważniejsze jest szybkie rozpoznanie i podjęcie współpracy ze specjalistami z zakresu neurologii, psychiatrii, logopedii oraz psychologii. Dzięki temu osoby ze spektrum autyzmu mają większą szansę, na jak najlepsze przygotowanie do życia w społeczeństwie.
Żywienie w autyzmie jest bardzo ważne i znaczące dla osoby ze spektrum autyzmu. Aby uniknąć objawów związanych z metabolizmem i trawieniem, a także psychiką należy zapewnić takiej osobie odpowiednie żywienie i wyeliminować określone składniki z diety. W pierwszej kolejności należy usunąć z diety osoby ze spektrum autyzmu składniki takie jak laktoza, cukier, gluten a także kazeina. Są one stanowczo szkodliwe i nie powinny znaleźć się w diecie. Produkty bezglutenowe są coraz bardziej popularne, można więc bez większego wysiłku wyeliminować gluten z codziennego jadłospisu. Aby to zrobić, warto zaopatrzyć się w produkty takie jak bezglutenowe makarony, pieczywo czy kaszki. Dużym ułatwieniem jest symbol przekreślonego kłosa i napis „bez glutenu” który często pojawia się na produktach bezglutenowych. W diecie osoby ze spektrum autyzmu nie powinno być również laktozy a więc produktów mlecznych, których spożywanie potrafi znacząco pogorszyć zachowanie osoby ze spektrum autyzmu. Poza glutenem i laktozą powinno się również usunąć z diety cukier. Powoduje on wzrost niepożądanych zachowań a także wzrost aktywności. Kazeina także nie powinna znaleźć się w jadłospisie osoby ze spektrum autyzmu. Po pierwsze może być źródłem niepożądanych zaburzeń trawienia. Poza tym zaburza pracę układu nerwowego i gromadzi się w mózgu, powodując działanie podobne do morfiny. Kazeina uzależnia tak jak narkotyki.

Warto zadbać o indywidualną dietę, ułożoną przez specjalistę aby nie zaszkodzić osobie ze spektrum autyzmu, a także uniknąć niepożądanych zachowań. Najczęstsze rodzaje diet dla takich osób to diety bezglutenowe, niskowęglowodanowe oraz bezkazeinowe. Zabronione są produkty takie jak produkty zawierające mleko, cukier spożywczy, miód, glukoza, fruktoza, drożdże, grzyby.
Poza wizytą u specjalisty, który ułoży odpowiednią dietę warto także zasięgnąć wiedzy oraz inspiracji ze stron internetowych oraz książek. Strony internetowe, które przekazują na temat diety osoby ze spektrum autyzmu wartościowe informacje to: przepisy-dla-dzieci.pl. Pomocna książka to: „Autyzm i dieta o czym warto wiedzieć” – autorstwa Rosemary Kessick.

Zakończenie

Codzienne życie z osobą ze spektrum autyzmu jest trudne i wymaga podejmowania wielu starań oraz wyzwań. Trzeba cały czas uważać na to co robi oraz spożywa ta osoba, dbać o to aby sobie nie zaszkodziła. Na szczęście przy obecnym poziomie wiedzy i rozwoju medycyny jest to łatwiejsze, niż było kilkanaście czy kilkadziesiąt lat temu. Najważniejsze to zdobyć odpowiednią, wartościową wiedzę i korzystać z niej w odpowiedni sposób.